Vihreä järjestöaktiivi Pohjois-Helsingin Vihreät ry:n perustajajäsen ja taloudenhoitaja, Helsingin Seniorisäätiön hallituksen varajäsen, Vihreitten työelämäryhmän ja oikeuspoliittisen työryhmän jäsen

Ankara poliittinen syyskausi alkanut

Säät ovat suosineet meitä mm. lämpimin öin ja runsain sadoin. Poliittisesti syksystä onkin sitten tulossa vaikea ja tiukka.

Runsaan viikon aikana olen ollut monessakin kiinnostavassa kokouksessa ja tilaisuudessa: torstaina 3.9. oli sosiaalilautakunnan ensimmäisen aikuispalvelujen mh-jaoston kokous, lauantaina 5.9. Tampereella AKAVAn koulutustilaisuus te-toimikuntien jäsenille ja varajäsenille, viime tiistaina Vihreän liiton työelämätyöryhmän kokous TEM:n tiloissa - mukana myös työministeri Anni Sinnemäki - ja sitten toissapäivänä torstaina Suomen Ympäristöoikeustieteen Seuran ympäristöoikeuspäivä KHO:n suuressa istuntosalissa. Ympäristöoikeuspäivän aihe oli tietenkin aika eri piiristä kuin kolmen edellisen tilaisuuden, mutta muistutus siitä, että eduskunnan on pian määrä saada käsiteltäväkseen vesilain kokonaisuudistus, joka on laaja ja ainakin vesirakentamisen ynnä vesivoiman osalta myös intohimoja herättävä hanke, vaikka vesioikeuden vuosisatoja pitkä historia aiheuttaakin sen, ettei kovin radikaaleja muutoksia ole tulossa. Pahaa kuitenkin pelkään, ettei Maalaisliitto-Keskusta vieläkään aio unohtaa Vuotos- eikä Kollaja-hankkeita, vaan nostaa esiin niitten lyhyen rakennusaikaisen työllistämisvaikutuksen...

Sosiaalilautakunnan jaoston kokous oli minulle tämän syyskauden ensimmäinen, sillä torstaina 13. elokuuta pidetyn kokouksen aikaan me molemmat vihreät jäsenet olimme Rovaniemellä sosiaali- ja terveysturvan päivillä. Toimeentulohakemusten käsittelyajat - nyt ei siis ole kysymys jaostolle kuuluvista muutoksenhauista - ovat onneksi yhä kohtuullisia, pisimmillään keskimäärin Kampin toimistossa 7,5 päivää ja sekä Kalliossa että Herttoniemessä 6,3 päivää ynnä lyhimmillään Itäkeskuksessa 3,1 ja Malmilla 3,7 päivää. Jaoston esittelijän mukaan kesäkuussa toimeentulotuessa oli "buumi", mutta heinäkuussa tilanne ei enää ollut erityisen paha. Joka tapauksessa jo nyt voidaan nähdä, ettei sata miljoonaa riitä toimeentulotukeen kuluvana vuonna, vaan nykyinen arvio on n. 110 miljoonaa euroa. - Kuulemma Vantaalla sosiaaliviraston sisäisessä ohjeessa on toimeentulotuessa hyväksytty korkeampi vuokrataso kuin meillä Helsingissä. Jaosto tuntui olevan yhtä mieltä siitä, että viranhaltijatason laatimaa soveltamisohjetta olisi syytä tarkistaa ylöspäin, vaikka ohje ei jaoston harkintaa sinänsä oikeudellisesti sidokaan. Tilannetta on syytä seurata!

Tampereella meidän te-toimikuntien (ja niitten jaostojen) akavalaisten jäsenten ja varajäsenten tapaamisessa saimme todeta pääkaupunkiseudun selvinneen ainakin toistaiseksi suhteellisen vähällä taloudellisesta taantumasta: vaikeata on ollut Voikkaan, Joensuun, Kajaanin ja Haminan kaltaisilla pienemmillä paikkakunnilla, joissa suuri työllistävä tehdas on lakkautettu. (Helsingin te-toimikunnan varajäsenenä olen sopinut varsinaisen jäsenen Sari Taukojärven kanssa hoitavani jaostotehtävät, kun taas kollegani hoitaa "varsinaisen" toimikunnan - mutta toki välitämme tietoa toisillemme.) Akavalaisten kannalta olemme saavuttaneet tänä vuonna erittäin ikävän kolmoistappion: työttömien lukumäärässä on koettu kaikkien aikojen ennätys niin tutkijatason kuin ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneilla; kaikkein huonoin tilanne on taideaineitten tutkinnon suorittaneilla, kun taas lääkäreitä ja hammaslääkäreitä ei käytännöllisesti katsoen ole työttöminä. Te-toimikunnat eivät näihin paljon kykene vaikuttamaan, mutta ennakoivina ja tietoa kokoavina eliminä toivottavasti sentään jonkin verran.

Vihreän liiton työelämätyöryhmän kokous oli siis viime tiistaina TEM:ssä. Pääsin siellä tapaamaan ensi kertaa kunnolla puolueemme uuden puheenjohtajan ja työministerin Anni Sinnemäen, joka tuntuu tarttuneen vastuulliseen tehtäväänsä hyvin tarmokkaasti ja eroaa siinä suhteessa vähäeleisestä Tarja Cronbergistä. Uskon työryhmällemme piisaavan vuoden loppuun asti kiinnostavia aiheita ja paljonkin työtä kansanedustaja Johanna Karimäen johdolla. Aion palata ryhmämme käsittelemiin muihin kuin luottamuksellisiin aiheisiin näissä kirjoituksissani mahdollisimman pian.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Hannu Rainesto

Mitä pirun ankaraa tässä nyt on, sitä samaa kuin eilenkin. Kuollaan leipäjoissa, asuttaan kaukolämpöputkissa ja puetaan mitä kadulta löytyy.

Vihreät, olette osa porvari rintamaa, osallistutte tähän murhaavaan tosiasiaan josta tuossa kirjoitan. Olette luusereita luuserien rinnalla, mutta nenä pystyssä sentään!

Käyttäjän jjmarjanen kuva
Jari J. Marjanen

Ainakin muutoksenhakujaostossa me vihreät jäsenet olemme olleet kaikkein aktiivisimpia ja tunnollisimpia; kokoomuslaiset vastustavat lähes kaikkea minimin ylittävää tukea ja persujäsen vaikenee.

Kun oikeisto moittii Vihreitä vasemmistolaisiksi, ja vasemmisto oikeistolaisiksi, niin silloin olemme kaiketi onnistuneet hyvin!

Toimituksen poiminnat